31 May 2010

thanks to all..:)D

hari yang ditunggu tunggu sudah pon tiba..wawawawawa..tak sabar rasa nak berambus dari sini..nope..i mean nak keluar dari ofis nie la..tapi nanti rindu rindu dengan semua pulak macam mana?huuu~terima kasih semua sebab sudi layan kerenah kitorang kat sini..yang paling utama sekali to akak yati la sebab banyak kasi kitorang kerja kasi penuhkan buku report kitorang ni..huhu..lan pon sama sebab selalu kasi aku pinjam kereta nak pergi tapau nasik kat kedai aziz n beli mee rebus kat kedai tepi jalan tuh..hari ni lan tak datang lak cuti pas kenduri kahwin adek die hari sabtu baru ni..to sara pulak terima kasih sebab selalu ajak pergi jalan jalan KL pas tuh belanja makan lagi..eh..pakcik yang belanja kan?huhu..akak aiza pulak aku nak ucapkan terima kasih sebab tiap tiap hujung bulan kasi kitorang cek gaji..hari ni ofis nak bawak pergi belanja makan kat mana pon aku tak tahu..maybe kat aziz kot..DASAR!..huhu..nway thanks bery bery much sebab sudi nak buat majlis perpisahan tok kitorang..huu~sedih sedih nanti tak boleh jumpa semua semua dah..tapi aku dah tak sanggup nak dok lama lama lam ofis ni..seksa menanggung derita..kahkahkah


ok ok stop kat sini..nak upload kenangan kenangan kitorang time prac..time nie akak aiza belanja kitorang sebab dapat komisyen sikit dari costumer..makan besar kat salam sentosa..waaaa~







snapin menggilak n menggedik





*eh..tersesat snap gambar en azam n en mazlan lak*





time kenduri kat rumah lan..tema hijau kot..









yeah..yang terakhir sekali pix aku yang sengal plus poyos nak mati woo
haha
:)
nengok la sampai korang busan muntah pink
wawawawa

29 May 2010

suka suka


oucchh..tengs to nurul azliza sebab kasi saya mencuri tag nie..huhu
nga busan busan jawab jela kan..

I love
my family, my friends, and also my sayang

Right now I want...
to sleep sebab da lewat malam ngantuk ouh..huhu

I feel like...
nak balek kampung secepat yang mungkin. tapi lambat lagi kut lagi seminggu

I hate it when...
someone shout n yell to me like a bitch..!!WTF!

I fear...
darkness and emptiness

I'm lonely without...
family, friends and him

I need...
gosok gigi, cuci muka sebab da time tuk wat mende2 tuh

Today I...
onlineonlineonline !haha..yeke??tadi zety pakai lappy aku online gak ouh..huuhu

Tomorrow I'm...
nak pergi rumah lan ade kenduri kawen adek die besok..hehe

I just...
wanna say dat im very very sleepy now tapi takmoh tido lagi..

I want to meet...
sume staf staf ofis aku hari isnin nie sebab bos aku yang sangat baik hati tuh nak lanje n buat majlis pisah tok kitowang  

I'm hungry for...
nak makan sup ayam siang tadi da plan plan nak masak meehon sup tapi tetiba hujan plak takleh nak pergi kedai..huhu..sadis tol..

I love it when...
da nak abes praktikal...menanti detik je lagi sebab lagi sehari aku terpaksa berdepan dengan kebusanan n ngadap bos yang "BAIK" tuh..haha..jahatnya aku

I'm afraid of...
tak sempat nak taubat bukan taubuat

I'm listening to...
budak debab n tembam dok bebel bebel tak tentu pasal

I'm wearing...
tshirt bowling yang saiz M tuh 

I wish I was in...
kfc or mcd sebab da lama tak pergi..waaaaa!lapar lak bila dok pikir

I want to get...
shower panas gilak malam nie..aduhhh

I can't...
wait da day n going back to JB

I'm nervous...
 when something bad happend to me, family, friends n him

My Mom thinks I'm...
i dun noe what was she thinking about..sebab aku tade kat depan mata dia sekarang

My Dad thinks I'm...
same answer

I'm happy when...
bila tetiba ada orang ajak belanja makan..haha..bagus tak aku?

I'm sad when...
thinking "SOMETHING" 

I'm disappointed that...
bila aku ta dapat buat apa yang aku nak buat,,hmm..

28 May 2010

berubah mengubah dan terubah~


aku nak berubah..aku nak berubah sepenuhnya kalau boleh..ye ye..aku sedang berusaha n aku mahu yang terbaik dengan niat aku nie..i need someone to guide me..aku tanak la setakat hangat hangat tahi ayam je cakap nak berubah..kalau tade usaha n kesungguhan nak berubah pon tade guna jugak kan?apa guna cakap dari laksanakan..cakap memang la senang semua orang boleh cakap apa yang dorang nak cakap..tapi nak laksanakan tu belom tentu lagi boleh..selagi aku hidup aku akan cuba buat yang terbaik n aku harap orang orang yang hidup di sekeliling aku pon boleh jadi yang terbaik..satu je aku nak cakap.jangan suka mempertikaikan apa yang aku buat sekarang..kalau ada orang yang takleh terima aku minta maaf la..aku tahu aku tak sesempurna mana nak nasihat kan semua orang tapi aku harapkan korang korang boleh berubah jadi yang terbaik..jadikan apa yang berlaku semalam sebagai satu pengajaran dan juga pedoman untuk hari nie..aku takut sangat kalau hajat aku tak kesampaian nak nengok orang orang yang aku sayang berubah bukan sebab terpaksa..huhu..weeekkkk~teremosional lak kat sini..kuikuikui..n aku nak berterima kasih kat member aku yang sorang nie sebab bagi aku pendapat n nasihat yang baik..thanks kawan aku akan cuba yang terbaik macam yang ko cakap tuh..hehe..sume gambar2 aku yang tak bertudung dalam ms ke fb ke mana mana la aku da buang dah..kalau ada yang tak terbuang lagi tuh korang cakap n tegur tegur la aku..maybe aku boleh betulkan..hehe~

27 May 2010

sakit ouh sakit

A D U H H H H
s a k i t n y a d a d a a k u
(weyh...jangan salah paham doe)
a k u s a k i t s u n g g u h n i e
s e s a k n a f a s r a s a
d a h t a r o k m i n y a k p o n s a k i t l a g i k o t
a d e y y h h h
h a b i s k e r j a p o n l a m b a t l a g i
a k u n a k b a l e k
n a k b a r i n g n a k t i d o
t u l u n l a c e p a t s i k i t m a s a b e r l a l u
a k u d a h t a s a n g g u p n a k t a n g g u n g s u m e s u m e n i e
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

jerat percintaan

Dalam pertemuan ini
Kita terperangkap sudah
Dalam jerat percintaan
Yang tidak disangkakan 
Aku telah jadi lupa siapa diriku ini
Engkau juga dihanyutkan
Oleh arus percintaan
Tapi pabila aku sedar diri siapakah aku ini
Aku tertanya sendiri apakah akan terjadi
Oh apakah kita kan teruskan
Di dalam arus percintaan
Perlukah kita untuk berkorban
Demi pertahankan kebahagian
Dalam persimpangan ini
Ku masih terus menanti
Dalam rasa keharuan
Di manakah akhirnya



*************************


Sedihku sakitku ku terima
Ku rela ku pasrah jalanku
Ini suratan aku dicoba
Demi rahmat-Mu ku memohon
Yaa Allah ridhoi ketulusan hati
Yaa Allah beri aku ketabahan
Yaa Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Yaa Allah

26 May 2010

tagged yang dicuri


salam n selamat sejahtera ye makcik2 pakcik2 adek2 akak2 abang2..huhu..tadi masa intai2 gengblogger punyer post aku terjumpa soalan2 tag yang agak menarik ye..menarik ke?huhu..so aku pon nak try la..terima kasih kepada tuan blog sebab kasi aku mencuri soalan2 ini yerk..hehe:)nga busan busan nie layan jela kan...

1) Apa yang anda akan buat bila anda dapat tahu member anda tikam belakang anda?
aku paling benci manusia yang spesis yang macam nie..kawan makan kawan..kalau boleh aku nak g jumpa orang tuh n cakap "GO TO HELL LA BANGSAT!!!"

takot kot kalau tetiba ada orang datang dari belakang n tikam aku time aku nga tak sedar pape..huhu

2) 6 orang dihati anda?

mak, abah, umi, ayah, adek2 aku, member2 aku la kan

3)Anda rasa anda comel?

soalan cepu mas kot..comel comel, sangat la comel(euuuwww JIJIK!haha)

4) Singel or Taken?

or kot..haha..belom kahwin lagi ouh..belom jadi hak sepenuhnya lagi..so SINGLE BUT NOT AVAILABLE la..

5)Blog yang anda suka?

aku suka baca blog kawan2 aku..ZETY, ZATI, IERA, FIA, PAPA SYAZA (walaupon die jarang update), SARA, MIEZA, AJISH, kalau rajin sikit intai2 blog kat gengblogger jep..huhu

6)Adakah bilik anda kemas setiap hari??

kalau kat rumahkat  kampung aku bilik aku da jadi hak mutlak adek aku kot..dia da conquer abes..huhu..lagipon aku bukanya suka tido lam bilik pon..da ar gelap kena tido sorang lak tuh..haha..penakot..ada sejarah kot..huhu..tapi tiap2 hari memang wajib la kan kena kemas bilik2 yang ada kat rumah aku tuh..

7)Lagu terakhir yang anda dengar?

hmm..lagu tailor swift yang zety nga pasang baru je tadi

8)Last teks mesej?

nga mesej nie..nga gadoh2..bagus tak aku??

9)Last phone call?

tadi tetiba tergerak hati nak call my sayang

10) Hari terakhir anda menangis?

aku menangis time baca yassin tadi..ape cer??hukhuk

11) List 5 kaler favorite anda?

selamanya HIJAU HIJAU dan HIJAU

12) Orang terakhir anda ber-Ym?

tade YM dengan sapa2 pon..semalam jela YM dengan makcik aku..hehe:)

13)Game paling anda suka?

plants vs zombies..haha..kadang2 sampai tensyen main game tuh

14) Adakah anda peminat MCR?

Tidak sama sekali

15)Apa perasaan anda menjawab Tag ini?

tade perasaan pon..sebab nga moody..hahaha

16)Anda rasa Tag ini best?

hurmm..not bad la

17) Tag lagi kepada 10 orang


1. zati
2. zety
3. fia
4. iera
5. (none)
6. (none)
7. (none)
8. (none)
9. (none)
10. sapa2 yang rajin la

Sudah settle..huhu..hope sapa2 yang di tagged tu sila2 lah rajin2 kan anda punya jari untuk mencopy paste soalan2 nie yerk?hehe:)

10 perkara yang wanita paling benci terhadap lelaki


Kebanyakan lelaki tidak sedar bahawa ada perbuatan mereka dibenci oleh kaum wanita.

KEBANYAKAN lelaki selalu menyalahkan wanita apabila wanita kerap merajuk dan marah tanpa mengetahui apakah puncanya. Kerap kali apabila timbulnya masalah sikap wanita yang dikatakan mengada-ngada, itu menjadi punca pertengkaran.
Namun, lelaki tidak sedar ada perbuatan mereka yang dibenci oleh kaum wanita. Justeru, apa kata lelaki meneliti beberapa perbuatan-perbuatan yang sering dilakukan tanpa kesedaran mereka.


1. Panas baran
Pantang silap sikit, pasti pelbagai kata-kata kesat dihamburkan. Tidak cukup dengan kata-kata kesat, kadangkala tangan lelaki panas baran ini juga pantas menampar atau mencekik leher kekasih bagi menunjukkan mereka ini kuat dan berkuasa.
Perbuatan lelaki sebegini akan membuatkan wanita benci dan fobia. Bagi sesetengah wanita yang terlalu menyayangi pasangan, mereka terpaksa berendam air mata dan membiarkan hidup menderita. Lama kelamaan wanita ini akan hidup dalam keadaan tertekan dan boleh menyebabkan kemurungan.


2. Mengongkong
Segala gerak-geri kekasih dikawal. Hendak keluar berhibur dengan teman-teman pun tidak boleh. Sampaikan dari segi berpakaian pun perlu mengikut segala yang diinginkan mereka. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka. Mulalah dituduh psiko dan queen control.


3. Ego
Ini adalah perbuatan yang paling ketara bagi kaum lelaki. Apabila berlaku pergaduhan, wanita selalu dipersalahkan. Kadangkala, marahnya sudah hilang tetapi ego punya pasal sanggup mendiamkan diri tidak menelefon kekasih semata-mata ingin dipujuk. Ada sesetengah lelaki pula, kerana terlalu ego sanggup menunggu wanita mengajak keluar dahulu daripada mereka sendiri mengajaknya. Tidak salah mempamerkan ego, tetapi biarlah kena pada tempatnya.


4. Suka ‘cuci mata’
Kebanyakan lelaki sukar untuk mengawal mata mereka (mata keranjang). Walaupun sudah dikurniakan teman wanita yang cantik, tetapi masih lagi ingin memandang wanita lain. Pandang sekali sudahlah. Ini tidak. Kadangkala, sampai terpusing kepala lelaki mata keranjang ini memandang wanita lain.


5. Main kayu tigaIni adalah perkara yang paling dibenci oleh setiap wanita. Pantang digoda dengan wanita lain, terus hanyut. Ada juga lelaki yang pantang melihat perempuan cantik, pasti dijadikan senarai ‘teman tapi mesra’. Ada juga yang sanggup keluar dengan wanita lain walaupun sudah mempunyai kekasih.


6. Tidak sensitif perasaan wanita
Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian kepada kekasihnya, lebih-lebih lagi apabila melibatkan perasaan wanita. Tetapi jika bersangkut paut mengenai diri sendiri, keluarga dan kawan-kawan, mereka begitu memahami dan mengambil berat.
Sebenarnya, wanita bukanlah terlalu sensitif atau terlalu manja. Cukuplah sekadar teman lelaki menjaga hati mereka dahulu sebelum menjaga hati orang lain, lebih-lebih lagi jika wanita itu bakal menjadi isterinya kelak.


7. Pentingkan kawan-kawan
Sanggup membatalkan temu janji semata-mata ingin menonton bola sepak atau diajak melepak oleh kawan-kawan lelaki. Sesetengah lelaki selalu mementingkan kawan-kawan dalam segala hal.
Kalau ada apa-apa masalah di tempat kerja atau apa urusan sekalipun, mereka yang mementingkan kawan-kawan sanggup mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan kekasih. Wanita akan lebih menyayangi pasangannya jika mereka lebih dihargai.


8. Tidak tahu menghargai
Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Seboleh-bolehnya, lelaki mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap menghargai mereka. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap menghargai teman wanita terhadap apa yang cuba dilakukannya untuk anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya, ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.


9. Meninggikan suara
Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tetapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.


10. Penipu
Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tidak munasabah. Ada lelaki sanggup mungkir janji dan memberi pelbagai alasan seperti mempunyai masalah yang tidak dapat dielakkan, padahal sebenarnya mereka enggan mengotakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini, lama kelamaan akan membuatkan wanita menjauhi anda.

B E N C I ! !

s a k i t h a t i l a g i . . 
.h m  m m m . . . 
b e n c i a r h . . . !
 a k u c a k a p b e n c i b e n c i a r . . . !
a  k u j e l e z
h m m m
t a k p a h a m k e ? ?
h m m m
o k e y f i n e
s o r y g a n g u
a k u s e d a r a k u s a p a
t a k p e n t i n g
o u c h h h
a k u t e t a p b e n c i j u g a k !
F U L L S T O P ! !
a k u b e n c i k o !

23 pasal aku


yeah.aku ditagged oleh cik zati babam lah..so enjoy lah 23 fakta pasal aku dan aku sajo ok?
  1. aku sangat obses dengan warna HIJAU ! sikit sikit hijau hijau dan hijau saja.hijau paling diutamakan.aku JIJIK n benci yang teramat dengan warna PINK ok??
  2. aku seorang yang sangat keras kepala dan kuat touching..huhu
  3. aku sangat suka bertukar tukar mood..pasal mende kecik pon nak marah..haha..bagus tak aku? 
  4. aku sangat la tidak suka dipaksa..aku paling benci orang yang spesis macam nie..euuwww..MELUAT!
  5. aku sangat la suka berkawan sampai semua busan busan dok layan aku..haha..
  6. aku pena sombong ke??aku suka senyum kat semua..biasa la senyum tu kan sedekah..tapi nengok gak la kan orang tu sape kalau tak kenal pon nak senyum gak ke??eeuuuww..kang cop aku gatal lak kan..haha
  7. aku sangat suka memandu or dalam BM nye drive..lesen lom full lagi awal taon depan baru settle..ape cer?da test lesen awal tapi setaon pas tu baru amek kad P aku..haha..bagus tak aku?wuu~
  8. aku suka makan semua asal sedap aku telan jela kan.aku paling tak suka makan KETAM..euuwww..dari kecik lagi kot tak suke..
  9. sayang sangat kat boiprend aku.suka moody moody dengan dia ouh..tapi.......
  10. aku tak pena lagi tukar henfon aku yang sekarang nie..sayang gila kot walaupon fon murah jep..dah lebih 4 tahun berkhidmat dengan aku..hehe
  11. sayang gila family aku walaupon dah berpecah belah.nak buat macam mana kan. 
  12. uppss...hijau hijau dan hijau sampai bila bila okeyh??
  13. aku pon tak suka orang moody moody depan aku..kalau aku tape ar..hahak..:)
  14. sangat sangat sensitif dan cepat terasa..maaf la yerk kalau aku suka moody moody
  15. aku suka beli barang2 ikot keperluan aku je..kalau ada duwet lebih sikit pe lagi joli la kan
  16. kalau kat rumah aku suka ngadap tv takpon start motor merayap rumah member2 or jiran aku tak kira la kol bapa pon bila aku busan la..haha.bagus tak aku?tapi aku lebih suka dok rumah dari kuwa senanya.
  17. suka gila makan buah rambutan.febret aku kot.aku paling suka bila time musim rambutan sebab aku boleh makan sepuas puas hati aku.masa kecik kecik dulu suka panjat pokok rambutan sambil makan atas pokok sampai mak aku bising takut jatuh.almaklumlah pempuan panjat memanjat nie memang tersangat bagus la kan mengalahkan dak laki.adek aku pon tak macam aku..huhu
  18. memang bangga la kan kalau kena puji..aku suka aku suka.hahahaha..time kat sekolah dulu selalu kena puji dengan cikgu math n addmath aku sebab dapat markah paling tinggi dalam tingkatan.bangga bangga..hahaha.
  19. aku pon tak pandai nak pujuk orang ouh
  20. aku suka join olahraga n netball sekolah..time kecik kecik dulu suka gila main kejar2 dengan adek2 aku..memang tade kerja la kan..salu jugak la lawan2 lumba lari kat jalan depan rumah siap buat hadiah lagi kalau sapa yang menang..haha..
  21. mau tinggi tapi tetap tak tinggi jugak ouh..sedih sedih..
  22. aku anak yang paling tua sekali.anak sulung.ada orang tak caya kot aku anak sulung..gedik ayam sungguh
  23. hehe..aku garang ke?pena gak la ada orang cakap aku nie garang.euuww..kalau dengan adek2 aku mungkin la.aku pena kena marah dengan mak aku sebab cakap main lepas je kalau aku geram dekat adek2 aku..ish ish..dulu la masa zaman kanak kanak..kuikuikui
  24. sangat kuat cemburu kalau boiprend aku rapat dengan pempuan lain..huhu
  25. ok.da cukup 24 ouh..terlebih lak..tapi aku ada banyak lagi nak cakap senanya..hahah..ok ok aku setop dekat sini

memikir dan terpikir

hmmmm...kenape ye aku betol2 tade semangat dari semalam lagi..dengan die pon aku rase cam da maken dingin sikit..mungkin semuanye disebabkab aku nak berubah punyer pasal sampai dengan die pon aku buat tak endah..hmm..kenape dengan aku nie..aku pon tak paham la..semalam aku memang tekanan gilak pasal satu hal nie..aku geram kat die senanye..tapi aku diam je tak pena pon nak cite pape pon kat die..huhu..sebab pe aku geram pon aku tataw..bagus tak aku??aku lebih suke pendam sorang2 dari bercerite masalah aku kat die..bagus tak aku??bagus kan sampai mengong pale otak memikir..asyik asyik tade mood tade mood tade mood..bagus tak aku??ye ye..sangat bagus..sekarang aku rase kosong gile..tade perasaan..nape yerk??rase cam nak pergi satu tempat yang sangat jaow jaow dan jaow yang tade orang kenal aku..ok tak??jiwe tak tenang la,camner nie??i dun noe why..nape erk??hmmm..banyak mende yang aku nak kne betolkan nak kene settlekan nak kene pikir nak kene ngadap..tulun aku tulun..!macam mane aku nak hadapi sume2 nie??pening pusing segala..adeeyhhh..

25 May 2010

. . . . !

aku tade mood hari nie . 
mintak map . 
jangan tanya aku pape pon .
jangan nak tambah tambah lagi beban aku nie .
paham bahasa tak . 
ko dengan hidup ko aku dengan hidup aku .
P A H A M ? ? ?
aku nak marah ke nak maki hamun ke tu hal aku .
jangan suka sangat nak masuk campur hal aku .
tak kira ar ko tu sapa pon .
ADE AKU KISAH KE??

APA KU KISAH. . . !

Bercerita lagi lagi dan lagi
Tentang penggantiku dah kau jumpa
Uh dia lebih bergaya
Bicara semanis kola
Dia itu dia ini dia la la la

Mungkin kau tak tahu
Ku tak seperti dulu
Selama bersama
Ku bukan dicinta tapi diperguna
Hanya sia-sia

Apa ku kisah
Kau mainkan rasa
Kau punca segala
Kau takkan berubah
Apa ku kisah
Kini ku berdiri
Rela ku sendiri
Tak lagi peduli
Apa ku kisah
Akan tiba satu masa
Kau akan terkena
Apa ku kisah
Apa ku kisah
Apa apa ku kisah
Apa ku kisah apa ku kisah

Dulu ku memang naïf
Sekarang dah naik tarif
Keinsananmu hilang
Janji langsung tak pegang
Aku tak kisah sama siapa engkau bersama
Kau umpama musuhku untuk sekian lama

Kepala pusing
Pusing tidak menentu
Aku bosan caramu
Buatku bercelaru
Orang suka kata-kata yang dusta
Sebelum kau jadi ratu
Baikku jaga (ka-ching) di saku

Tak kisah tak peduli
Di sana kau berdiri
Rasa resah gelisah
Kerana ku tak peduli
Dengan segala kata janji
Yang tak mungkin terjadi
Tak mungkin terjadi





k e k o s o n g a n

terpost banyak entry lak pagi nie..huu~tadi aku memang nak marah2 tapi sekarang aku da tade perasaan..pe cer???hahha...cume ade perasaan mengantok n malas nak buat keje je..pe cer??haha..aku kan gilak..jap jap tuka mood..jiwa aku da kosong sekarang tapi otak masih berserabut dengan macam2 hal..apekah??aku rase macam nak tido ar tapi tanak bangun2 boley tak??hari jumaat nie cuti...so boley la aku jalankan kegiatan membutakan diri selama dua hari..tanak buat pape tido je..biar kasi lesap mende2 yang menyerabutkan pale otak aku nie..haha..cukop la tuh..hari ahad kenduri umah lan lak..huhu..jom2 sume pergi lan ajak tapi tanak kasi kad jemputan..ciput tol..hahhaa..
weyh korang2 jom kite wat group SINGLE BUT NOT AVAILABLE nak tak??pe cer??hahhaa..aku nak berkasih sayang dengan member2 aku je boley tak???boley2..alah cam tak bse lak..padahal tiap2 malam dok bercintan cinton..oppsss..kami bukan LESSY ok??jangan salah paham..hahhaha..sayang u kasi tak i nak berkasih sayang dengan zety zati???u tak kisah kan sayang..??u kan da ade sayang u yang dua orang tuh..kan kan???huhu..weyhh..aku da gile arh...bongok bebeno !


ADE AKU KISAH ???????

m a a f . . . . . ? ?

sory bout my post
termarah marah lak
termaki maki pulak
padahal post yang sebelumnya da mintak mintak maap segala
nak taubat konon
CHHHIIITTTT
tetiba rasa geram yang teramat pulak
lantak la kan aku nak post pe pon
nie blog aku
suka hati mak bapak aku la kan
ADE AKU KISAH ke korang suka ke tak

24 May 2010

renungan untuk kita bersama. . .

Manusia tinggal di dunia hanya untuk waktu yang singkat. Di sini, ia akan diuji, dilatih, kemudian meninggalkan dunia menuju kehidupan akhirat di mana ia akan tinggal selamanya. Harta benda serta kesenangan di dunia, walaupun diciptakan serupa dengan yang ada di akhirat, sebenarnya memiliki banyak kekurangan dan kelemahan karena harta benda dan kesenangan tersebut ditujukan hanya agar manusia mengingat hari akhirat. 

Akan tetapi, orang yang ingkar tidak akan mampu memahami kenyataan ini sehingga mereka berperilaku seakan-akan segala sesuatu di dunia ini miliknya. Hal ini memperdaya mereka karena semua kesenangan di dunia ini bersifat sementara dan tidak sempurna, tidak mampu memuaskan manusia yang diciptakan untuk keindahan kesempurnaan abadi, yaitu Allah. Allah menjelaskan betapa dunia merupakan tempat sementara yang penuh dengan kekurangan,
“Ketahuilah bahwa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.�? (al-Hadiid: 20)

Seperti yang tertulis dalam Al-Qur`an, orang-orang musyrik hidup hanya untuk beberapa tujuan, seperti kekayaan, anak-anak, dan berbangga-bangga di antara mereka. Dalam ayat lain, dijelaskan tentang hal-hal yang melenakan di dunia,
“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allahlah tempat kembali yang baik (surga). Katakanlah, ‘Inginkah aku kabarkan kepadamu apa yang lebih baik dari yang demikian itu?' Untuk orang-orang yang bertaqwa (kepada Allah), pada sisi Tuhan mereka ada surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; mereka kekal di dalamnya. Dan (mereka dikaruniai) istri-istri yang disucikan serta keridhaan Allah. Dan Allah Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya.�? (Ali Imran: 14-15)

Sebenarnya, kehidupan di dunia tidak sempurna dan tidak berharga dibandingkan kehidupan abadi di akhirat. Untuk menggambarkan hal ini, dalam bahasa Arab, dunia mempunyai konotasi “tempat yang sempit, gaduh dan kotor�?. Manusia menganggap usia 60-70 tahun di dunia sangat panjang dan memuaskan. Akan tetapi, tiba-tiba kematian datang dan semua terkubur di liang lahad. Sebenarnya, ketika kematian mendekat, baru disadari betapa singkatnya waktu di dunia. Pada hari dibangkitkan, Allah akan bertanya kepada manusia.
“Allah bertanya, ‘Berapa tahunkah lamanya kamu tinggal di bumi?' Mereka menjawab, ‘Kami tinggal (di bumi) sehari atau setengah hari, maka tanyakanlah kepada orang-orang yang menghitung.' Allah berfirman, ‘Kamu tidak tinggal (di bumi) melainkan sebentar saja, kalau kamu sesungguhnya mengetahui.' Maka apakah kamu mengira bahwa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja), dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?�? ( al-Mu'minuun: 112-115)

Mengabaikan Allah dan tidak mengacuhkan kehidupan akhirat, sepanjang hidup mengejar keserakahan dunia, berarti hukuman abadi di dalam api neraka. Orang-orang yang berada di jalan ini digambarkan Al-Qur`an sebagai “orang-orang yang membeli kehidupan dunia dengan (kehidupan) akhirat�? . Bagi mereka, Allah memutuskan, “Maka tidak akan diringankan siksa mereka dan mereka tidak akan ditolong.�? (al-Baqarah: 86)

“Sesungguhnya, orang-orang yang tidak mengharapkan (tidak percaya akan) pertemuan dengan Kami, dan merasa puas dengan kehidupan dunia serta merasa tenteram dengan kehidupan itu dan orang-orang yang melalaikan ayat-ayat Kami, mereka itu tempatnya ialah neraka, disebabkan apa yang selalu mereka kerjakan.�? (Yunus: 7-8) 


Bagi mereka yang lupa bahwa dunia merupakan tempat sementara dan mereka yang tidak memperhatikan ayat-ayat Allah, tetapi merasa puas dengan permainan dunia dan kesenangan hidup, menganggap memiliki diri mereka sendiri, serta menuhankan diri sendiri, Allah akan memberikan hukuman yang berat. Al-Qur`an menggambarkan keadaan orang yang demikian,
“Adapun orang yang melampaui batas, dan lebih mengutamakan kehidupan dunia, maka sesungguhnya nerakalah tempat tinggal(nya).�? (an-Naazi'aat: 37-39)

Semoga bisa menambah wawasan .. dan menyegarkan ingatan kita kembali .. tentang pentingnya mempersiapkan bekal untuk perjalanan hidup yang selanjutnya...

kenape ye???

aku da baca blog zety..tengz sayang..ayat ko banyak wat aku sedar..ok ok aku ngaku aku banyak wat salah kat semua orang termasok lah diri aku sendiri,mak bapak aku,kat family aku..huuu~~sedih2..malam tadi kita da sembang2 pasal menda nie kan..sampai ko tertido,aku dengan zati je taley nk tido..huhu..ko mmg kuat tido pon zety..tak dapat dinafikan..hee~pas baca fb arwah mean yang zati tunjuk tuh banyak menda wat aku seda wat aku pikir senanye..sedey pon ade gak..dulu mase member aku meninggal tak pena aku pikir nak brubah sampai skunk kot..tapi hidup aku skunk more better la dari dulu..mungkin sebab pengaruh keadaan aku berubah..no komen la kan..aku da banyak sakitkan hati mak bapak aku..aiicchh..aku pena wat silap sebelom nie sampai bapak aku nanges depan aku sebab silap aku yang taksob sangat "BERCOUPLE" tuh..pehh..TUHAN je yang tahu perasaan aku time tuh..bapak nyesal gila..aku da penah kecewakan bapak aku sendiri sampai hubungan kitorang jadi renggang sampai sekarang..aku taw aku silap tapi aku still ulang silap yang lama..pe da jadi dengan aku nie???nape aku tak pena nak pikir jasa n pengorbanan bapak aku???kenapa kenapa???memang aku anak derhaka la kan..buat baik depan mak bapak tapi belakang pangai cam setan..wuuu~ sedih sedih sedih..bapak aku dah wat macam2 kat aku sanggup gadai itu ini semata2 nak nengok cita2 aku tercapai..aku penah cakap kat bapak aku lu yang aku dah taknak belajar lagi tapi bapak aku marah sebab die tanak nengok anak dia tade pelajaran..die sanggup gadai macam2 untuk aku..masa tu aku jela yang dia ada n adek2 aku yang lain pon sekolah lagi..ok ok..aku seda aku bukan anak orang kaya..sedih sedih sedih..huu~tapi aku tak penah nak berusaha jadi yang lebih baik..kenapa kenapa dan kenapa ye???sejak aku masok poly hidup aku dah berubah..apa yang aku rasa nak buat aku buat tak pikir pape..aduuhhh...asal aku banyak memikir lak nie???kenapa baru sekarang??huhu..maybe aku sedar yang dunia nie takan selama2 nye..seronok suka ria tu sementara je..takkan berkekalan sampai bila2..bila dah tiba satu hari nanti kita akan tahu betapa jahilnya diri kita tentang amalan sendiri..jangan nanti dah terhantuk baru nak terngadah..tak guna dah semua tuh..dah nak mati baru nak taubat pe cer kan..tapi kira ok la at least sempat nak taubat..cuba kalau tiba2 TUHAN ambik nyawa kita masa kita nga wat maksiat or something la kan..sempat ke nak taubat???SEMPAT KE??aku pon terpikir2 pasal nie..hmmm..maybe aku banyak wat silap kot..


aku terbaca ayat zety nie.. "Kenapa la korang nak ikat diri dengan orang yang takda ikatan yang sah dengan korang dan halang diri korang dari jumpa orang yang lebih baik"  sory zety aku copy paste ayat ko nie..huhu..aku pikir2 gak ayat nie..memang betol tapi depends pada kita gak kalau kita mampu nak tangani..maybe kita takkan terlebih2..betol tak??jangan jadikan apa yang dah sedia buruk tu bertambah jadi lagi buruk..semua nya boley kita ubah..tapi satu je la..MAMPU KE???ok ok aku sedar diri aku..aku pon da sayang orang lebih dari aku sendiri..cane tu??aku tataw la pe yang dah pengaruh diri aku..aku mintak maap la..ok ok..aku dengar nasihat ko zety..jangan sayang orang sangat selagi dia belum kompem jadi milik kita..jangan terlalu  mengharap suatu yang macam mustahil je kita nak dapat..tol tak??lagipun hidup kita nie singkat je..nanti da couple lama2 pas tu tup2 kawen dengan orang lain..tak macam nyesal la plak kan..dah bertahun2 curah kasih sayang kat orang lain tapi sia2 macam tu je..nak ke macam tu???susah kalau dah sayang orang nie..macam2 mende boley jadi..bukan kita taw pe yang akan jadi besok2 kan..huhu..aku sayang dia aku sayang dia aku sayang dia..camner nak wat??aku takut sangat sampai separuh jalan je..tapi apa boleh buat jodoh di tangan TUHAN kan..kita hanya mampu merancang TUHAN yang tentukan..belom tentu lagi jodoh aku dengan dia..even orang yang dah kawen bertahun2 da ada anak ramai pon boleh bercerai berai nie kan orang yang nga bercinta..tol tak??aku cakap berdasarkan pengalaman aku..maybe pengalaman banyak mengajar kita untuk jadi yang terbaik..tapi aku nie baik ke???insaf2 la ye CIK EMMA..aku akan try buat yang terbaik untuk diri aku dengan dia..hidup nie takkan selama2 nya bahagia..beringat2 sikit kalau nak buat something tuh..ouucchh..aku nie cakap lebey2 lak kan..huhu..nak wat camner aku nak luahkan pe yang aku rasa sekarang biar kasi tenang sikit..kalau tanak baca tak payah la bazir masa baca entry aku kan..ok ok sampai sini lu aku nak bebel2 ..penat ar type2 nie..semalam da type mesej panjang2 kat my sayang..huhu..cukup2..

Doa Buat Kekasih

Andainya aku bertanya
Padamu tentang bahagia
Di mana nilai setia
Di manakah puncak cinta

Mahukah engkau mengerti
Harapan serupa mimpi
Ianya dapat terjadi
Atau hilang tak berganti

Sejarah mengajar kita
Menjadi lebih dewasa
Meniti arus angkara
Lupakan kisah yang lalu
Teguhkan tugu imanmu
Doaku buat kekasih

Yang dulu usah dirindu
Hilangkanlah dari hatimu
Doaku buatmu kekasih

Yang dulu usah dirindu
Hilangkanlah dari hatimu
Doaku buatmu kekasih

23 May 2010

tanye sikit..

mau tanye sikit lah
antare member dengan kekasih mane satu lagi penting yep???
hmmmm
need your answers
coz im very2 stuck here
thinking bout dis
aiicchhh!

21 May 2010

TAGGED BY CIK ZETY BABAB:)

1. What is their name?
their??sape ye??huu..ZETY ZATI  

2. Does he or she have a boyfriend/girlfriend?
opkos la dowang semua sudah berpunyer

3. Are they male or female?
semua nama perempuan kan..aiicchh..!

4. How old is the person?
same with me.

5. Has he/she ever cooked for you?
penah2..ZETY n ZATI salu masak nasik goreng

6. Is this person older than you?
nope la..SAME la..da mention kat atas

7. Do you change your number 1 person often?
never la..

8. Do you know 1s birthday?
opkos la..

9. Are you related to this person?
yela..kawan kawan saya

10. Are you really close to him/her?
sangat rapat..terutama gn dak ZZ tuh

11. What are 1s Nicknames?
C DEBAB n C TEMBAM

12. Do you and 1 have any inside jokes?
wow..i dun think so la dear:D

13. How many times do you talk to this person in a week?
tiap2 mase tiap2 saat tiap2 hari tiap mnggu..hahah

14. When is the last time you talked to 1 in person?
euuwww...no last time..sebab tiap2 saat ade depan mate

15. Could you live with this person?
INSYAALLAH..friend forever

16. Why is this person your number 1?
because they are my friend lah..aiicchh

17. What vehicle does 1 drive?
binatang yang berkaki dua kale merah

18. Is 1 a good kisser?
haha..tok bf dorang i dun noe la kan(:

19. Have you ever played softball with this person?
oucchh...NEVER..

20. Have you ever had a sleepover with this person?
tiap2 malam

21. If you ever moved away would you miss this person?
miss??bile lame tak jumpe,opkos lah

22. Is your 1 on drugs?
euuww..TIDAK SAME SEKALI!

23. Have you ever done something silly/stupid with this person?
secret lah...cant talk bout dis ok:)

24. Do you know everything about this person?
not quite enough

25. Would you date this persons siblings?
family zety da jumpe sume..zati ayah die je tak jumpe lagi..hee~

26. Have you ever went on a trip with this person?
opkos..kalo g holiday kitorang decide together lah.."COUPLE" trip..hu~

27. Have you ever made something with this person?
HAHA!! YES!

28. Do you and this person have a saying?
yes actually

29. Do you love your number 1?
i love them bery much lah..muahh~

30. Do you know this persons best friend?
i guess..yup:)

31. Does 1 know your parents?
yes...allready noe

32. Does this person cry a lot?
zety jep..kalo mimpi bukan2 mesti die nanges macam ari tu,..oppss..kantoi lak

33. Have you ever worn this persons clothes?
penah kalo g uma zety selai sepinggang 

34. Have you and your 1 person made up a hand shake?
kalo nak alek kampung je mesti la perkare WAJIB..

35. If it was freaky friday would you switch bodies with this person?
hahah...opkos la takmoh mey..wawawa

36. Have you ever heard this person sing?
selalu..DIULANGI..selalu ye tiap2 hari

37. Have you and this person gone clubbing?
no clubbing lah..kami tak sosial:)

38. Do you know how to make this person feel happy?
kalo aku masak hari2 kompem dorang suke nak tak bising

39. Do you and this person talk a lot?
C TEMBAM n C DEBAB suke cakap banyak..haha

40. Do you like this person?
yes. i like bery much..hahak

41. Has this person yelled at you?
salu je kene marah..eh yeke?bukan aku yang marah ke??haha

42. Have you and this person got into a first fight?
penah2..salu kot..huhu

43. Do you want this person to be in your life forever?
selagi hayat dikandung badan..kawan tetap kawan sampai mati..hehe


huhu..aku da sudah jawab sume2 soalan nie..tengz zety babab fer da tagged:)

so aku pas dis kind of tag to da lucky person n to anyone yang rajin la k

zati
iera
fia
sara
sape2 yang rajin nak jawab soalan yang panjang lebar nie di persilakan la ye..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails